Ana sayfaAnnelikElsanatlarıHaberlerMagazin DünyaMagazin TürkiyeModaRessamlarSeramik

Tiyatro SinemaYazılarYemeklerSend TwitterTwitter'da bizFacebook'da bizPinterest'de biz Hayata dair ne varsa

 

 

1+3+4+4 / 4+4+4 ya da formüle edilemeyen eğitim sistemi - 1. bölüm

Zeynep Sertkaya, Hayata Dair Kadınlar Kulübü, 5 Temmuz 2013

MEB 1+3+4+4 ya da 4+4+4 eğitim sistemi

 

Zeynep Sertkaya

Zeynep Sertkaya

Blogum

Facebook sayfam
Twitter sayfam
G+1 sayfam
Maillerim:
all_butterflies[at]hotmail[.]com
sertkayazeynep[at]gmail[.]com

DMCA.com 

12 yıllık kesintisiz eğitim 1. bölüm     12 yıllık kesintisiz eğitim 2. bölüm

Eğitim sistemimiz 2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibariyle 4+4+4 diye isimlendirilen bir yapıya dönüştürüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1 Temmuz 2013 itibariyle yaptığı basın açıklamasına göre de bu yapıda yeni bir değişiklik öngörülmüyor. Ancak son bir kaç günde değişiklikler yapılacağı yönünde haberler çıkması, hepimize tekrar “4+4+4 yada adı her neyse eğitim sistemimiz ne durumda ?“ sorusunu hatırlattı.
Grafik Saati kadınlar klubü
Dilerseniz sistemi adım adım inceleyelim:

Birinci 4 Yıl : İlkokul

2012-2013 eğitim-öğretim yılından önce 5 yıl olan ilkokul eğitimi , yapılan düzenlemeyle 4 yıla indirilmiş oldu.
Annelik Anne ve çocuk bebek bakımı annelik duygusu çocuk eğitimi ve gelişimi yazıları Banu Conker
Buradaki sene farkının öğrencinin bilişsel ve duygusal gelişiminde büyük bir farka yol açmadığını söylemek isterim. Çünkü 5. Sınıfta ortaokula başlamak ile 6. Sınıfta ortaokula başlamak arasında bir fark olmadığını öngörmüştük ve yıl içerisindeki gözlemlerimiz öngörümüzü doğruladı.
Hayata Dair online kültür sanat gençlik ve kadın dergisi
Buradaki asıl önemli nokta 1. Sınıfta verilen eğitimin ve 1. Sınıfa başlama yaşının değiştirilmesi oldu. Önceki yıllarda 72 ayını tamamlamış olan çocuğun ilkokula başlaması zorunlu iken, önceki yaşlara yönelik alt limit net değildi. Yeni düzenlemede 66 ayını doldurmuş çocuğun okula başlaması zorunlu hale gelirken, 60 aylık olan çocukların ise yeterliliklerine bakılarak okula başlamaları ile ilgili bir düzenleme yapıldı.

Bu düzenleme 2012-2013 eğitim öğretim yılında; bazı okullarda 72 aydan büyük, 66 aydan büyük ve 60 aydan büyük çocuklara ayrı sınıflar açılarak, bazı okullarda ise tüm çocuklar aynı sınıfta okutularak (tek sınıf olan okullarda) uygulandı. Öğretmenlerin becerisi yönünde etkilenmeyen öğrenciler olduğu gibi, etkilenen öğrenciler de oldu. Etkileri maalesef yıllar sonra görülecek. Çünkü sosyolojik olarak eğitim sistemi değişikliklerinin net sonuçları, o nesil iş hayatına atılınca belli oluyor.
Grafik Saati kadınlar klubü
Uygulamaya giren yeni eğitim sisteminde çocukların yaşadıkları ilk ve tek farklılaşma yaş değil maalesef. Okul öncesi eğitim alanlar ve almayanlar da hemen farklılaştılar. Çünkü 1. Sınıf eğitimin ilk 3 ayına konulan 12 haftalık UYUM süreci, ana sınıfında öğrenilenlerden çok da farklı değildi ve okul öncesi eğitimi alan çocukların çoğu sınıfta sıkılıp bu eğitimi almayanların öğrenmelerine engel oldular. Elbette bu durumlarda sınıftaki öğretmenin yetenek ve etkinliği oranında yaşandı. (Bu arada okul öncesi öğretim programı da 4+4+4 sistemi uyarınca yenilendi.)

İlk 4 yılda yeni eğitim sistemi nasıl işliyor?

1. sınıflar

1.Sınıflar 12 haftalık UYUM sürecini tamamladıktan sonra normal 1. Sınıf eğitimi almaya başladıkları için, önceki yıllarda olduğu gibi Aralık-Ocak aylarında değil de Nisan ayına doğru alfabemizdeki sesleri tamamlayıp okumaya başladılar.
Annelik Anne ve çocuk bebek bakımı annelik duygusu çocuk eğitimi ve gelişimi yazıları Banu Conker
Ben bu sistemin bu kısmını sevdim, çünkü çocuklara acele acele sesleri heceleri öğretip de okuma söktürme tarihe karışmış oldu. Bence UYUM sürecinin öğrencilere en büyük katkılarından biri bu durum.

2. ve 3. sınıflar

2. ve 3. Sınıflardaki en büyük farklılıklar ise Yabancı Dil , Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Fen Bilimleri gibi derslerin eklenmesi ve bu derslere varsa branş öğretmeninin de girebilmesi.

4. sınıflar

4. sınıfta ise Yabancı Dil , Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Fen Bilimleri gibi derslere varsa branş öğretmeninin de girebilmesi.

Yani ilk 4 yıldaki en önemli değişiği 1. Sınıf öğretimi ve ilkokula başlama yaşı olarak özetliyebiliriz.

İlkokula başlama yaşı hakkında bir kaç söz

Kendi adıma 1. Sınıfa başlama yaşının düşürülmesine karşı değilim, zorunlulukla ilgili kısma karşıyım. Çünkü, çocuğunu bir an evvel başından atmak isteyen aile tipi için öğrencinin okula erken başlamasının hiçbir sakıncası yoktur,siz zorunluluk koysanız da koymasanız da “60 aylık okula başlayabilir” dediğiniz an çocuğunu okula getirip kaydettirecektir zaten. (ki yıl içinde örneklerini çok gördük.)
Grafik Saati kadınlar klubü
Bir de çocuğu ile gerçek anlamda ilgilenen aile tipi vardır ki, gerçekten çocuğunun hem bilişsel, hem fiziksel hem de duygusal gelişimine çok hakimdir. Hayatını çocuğuna ve onun geleceğine adamıştır ve çocuğunun okula 60 aylık mı, 66 aylık mı başlayabileceğini çok iyi analiz edebilir. Bu nedenle geçen yıl yapıldığı gibi kapı aralık bırakılmalı, ilkokula başlama yaşı 66 ayda tutulmalıdır.

Okullarda Serbest Kıyafet Uygulaması:

Bu yazıyı okullarda Kılık kıyafetin serbest bırakılması kargaşası ile tamamlamak istiyorum ki okunamayacak uzunlukta olmasın.
Hepinizin bildiği gibi 2012-2013 eğitim öğretim yılının 1. Döneminde Milli Eğitim Bakanı olan Ömer ÇELİK okullarda kılık kıyafet serbestliği ile ilgili bir yönetmelik yayınlattı.
Annelik Anne ve çocuk bebek bakımı annelik duygusu çocuk eğitimi ve gelişimi yazıları Banu Conker
Yönetmelik uygulamanın 2013-2014 eğitim öğretim yılında başlayacağını söylüyordu. Ancak Bakan Ömer ÇELİK sözlü olarak “Öğrenciler bu yıl da okullara kılık kıyafet serbest gidebilirler.“ diyince işler karıştı. Çünkü Milli Eğitim’de yönetmelik esastır ve yönetmelik sonraki seneyi işaret ediyordu.
Hayata Dair online kültür sanat gençlik ve kadın dergisi
Ancak Bakan bir kaç okul müdürünü basın önünde neredeyse azarlayarak serbestliğin önünü açınca uygulama bazı yerlerde başlamış oldu.

Okullarda serbest kıyafet uygulaması hakkında bir kaç söz:

Biz okulumuzda yönetmeliği esas aldık. Çünkü velilerimizin, bizim ve öğrencilerimizin ortak talebi bu yöndeydi. Öğrencilerimden biri tartışmanın alevlendiği sıralarda bana şu cümleleri kurarak (bana göre) duruma noktayı koydu:

“Öğretmenim hafta sonu 2 gün dershaneye giderken bile ne giyeceğim sorun oluyor, hafta içi 5 günü düşünemiyorum. Ben ergenim. Ödev yapmayı bırakıp, ne giysem diye düşünmek istemiyorum. Hem gardırobumdaki elbiselere ailemin bütçesi anca yetti, yenilerini isteyeceğim kesin. Bu düzenlemeyi geri çekemezler mi? ”

(Bunu söyleyenin maddi durumu oldukça iyi olan bir öğrenci olduğunu belirtmek isterim.)

Okullarda serbest kıyafet uygulamasında yapılması olası değişiklikler hakkında

Ancak şu an Milli Eğitim Bakanı olan Nabi AVCI yönetmeliğin geri çekilebileceğini, uygulamayı desteklemediğini belirtti.
Hayata Dair online kültür sanat gençlik ve kadın dergisi
Bu nedenle eğitim öğretim çevrelerinde, Eylül ayında yönetmeliğin yeniden gözden geçirilebileceği düşüncesi hakim.

Gelecek yazı: Fatih projesi; Ortaokul, Okullarda Bilgisayarlı Eğitim ve genel olarak İkinci 4 Yıl

12 yıllık kesintisiz eğitim 2. bölüm

Bunlar da ilginizi çekebilir
Üniversite yerleştirme sonuçları
MEB TEOG kontenjan listesi ve yüzdelik dilimler
MEB TEOG 2. Dönem Sınavları
Merkezi Ortak Sınavdan Sonra …
Merkezi sistem ortak sınav da ne?
12 yıllık kesintisiz eğitim 1. bölüm
12 yıllık kesintisiz eğitim 2. bölüm
İptal edilen sorular ve üstlenilen veballer

Zeynep SertkayaZeynep Sertkaya, Hayata Dair Kadınlar Kulübü
Blogum | Facebook sayfam | Twitter sayfam | G+1 sayfam | Maillerim: all_butterflies[at]hotmail[.]com sertkayazeynep[at]gmail[.]com

Creative Commons Lisansı
1+3+4+4 / 4+4+4 ya da formüle edilemeyen eğitim sistemi - 1. bölüm by Hayata Dair .org is licensed under a Creative Commons Attribution-Gayriticari-NoDerivs 3.0 Unported License.
Linkteki çalışma baz alınarak yapılmıştır http://grafiksaati.com/deneme/74.html.
Bu lisansın kapsamı dışındaki izinler http://grafiksaati.com/ adresinde mevcut olabilir.

Copyright: Her hakkı saklıdır  | grafiksaati.com[at]gmail.com  |  gizlilik politikası